100 sätt att börja Älska sig själv

Tyck om dig själv!
Du ska vara med dig själv hela livet. Gör ditt liv till en rolig och intressant upplevelse – det är bara du som kan göra det och det är bara du som kan bestämma dig för att ha det roligt, intressant, givande osv. Och tvärt om: om du bestämmer dig för att ditt liv är meningslös, värdelöst och hemskt, så kommer du att tycka att ditt liv är precis så.

Alla kan ändra på sig till det bättre!
Precis som man önskar att en annan person kunde förändra sig själv till det bättre, så kan du förändra dig så att du själv trivs bättre med dig själv. Du är aldrig färdig och det är aldrig för sent!

! A girl%20happy

Ta hand om dig själv!
Det är svårt att gilla sig själv när man är trött och hängig, hungrig, har dålig kondis eller har dåligt samvete för saker man inte gjort.

Se dina positiva sidor och förstärk dem!
Låt inte Jante-lagen besegra dig! Räkna upp för dig själv det du är bra på, och upprepa de här egenskaperna och sakerna för dig själv tills du liksom har hjärntvättat dig själv att verkligen tro på dig själv!

Positivt ger mer positivt, negativt ger mer negativt!
Tänker du en negativ tanke om dig själv så kommer lätt nästa negativa tanke. Men tänker du positivt om dig själv så kommer nog fler positiva tankar och du mår bättre av det. Försök att inte fastna i negativa tankar, misslyckanden eller obehag utan försök att snabbt gå förbi det. Men minns gärna det som varit bra och roligt och lyckat.

Gör sådant du njuter av att göra!
Gör saker du tycker om att göra, som är roliga, njutningsfulla och givande! När du lyckas med något får du bättre självförtroende och lyckas ännu bättre nästa gång och får ännu bättre självförtroende av det!

Imponera på dej själv.
Tänk på något som du beundrar någon annan för och så börjar du göra likadant själv. Det finns oändliga möjligheter. Välj något som kommer att få dej att ”tänja” lite på dej själv. Något som är lite utmanande men inte är omöjligt, så att du kan vara säker på att du får uppleva känslan av välbehag när du lyckats. Med andra ord försök dej inte på att slå något världsrekord eller dylikt.

Man ska akta sej för att lämna på ”negativa tanke knappen”, det händer så lätt. Man tänker allt i svart, ”det är ingen ide att ens försöka det kommer inte att lyckas…” osv. Vem skulle inte bli osäker och deppig av sånt? Tänk istället ”YESS nu ska jag pröva nåt nytt, va kul!” Eller ”Klart jag kan, jag behöver bara öva lite grann…” Och det viktigaste av allt: Ingen kan allt och alla kan nåt!

Hacka inte ner på dig själv – varför skulle inte just DU vara värd att må bra?
Vänd upp-och-ner på Jante-lagen: varför skulle du vara så himla annorlunda att du inte är värt något? Vad gör dig till en sämre människa än alla andra? Vad skulle du ha gjort för att förtjäna att må sämre än någon annan? Ge dej själv en chans. Om du skulle ha att göra med ett litet barn skulle du säkert ge honom/henne mycket utrymme och stödja och försöka höja dens självkänsla. Du förtjänar samma omtanke om dig själv.

Tror inte att alla andra tittar kritiskt på dig
Blyghet brukar höra ihop med en upplevelse av att ha andras blickar på sig, att man tänker att andra tittar på en med kritiska ögon. Så är det sällan, för alla har fullt upp med sig själv. Men det är lätt att fastna i negativa tankar om man är blyg. Man börjar lätt tänka på hur man upplevs av andra och man kan då lätt känna sig väldigt utsatt. Obehag och nervositet kan komma i situationer som är ovana tex i mötet med nya människor.

Blyghet gör att hjärnan tolkar situationen som farlig, då börjar det bildas stress hormoner som åker ut i kroppen. Stress hormonerna gör att man får hjärtklappning, blir varm och svettig, rodnar osv. Vanligtvis brukar det även bli svårt att tänka klart och att få fram orden som man vill, allt man säger blir fånigt.

Var tacksam
Skriv en lista på allt du är tacksam över i ditt liv. Det kan vara stora saker som att vara frisk, familjen eller små saker som att få färskpressad apelsinjuice till frukost. Tanken är att börja erkänna allt det positiva i ditt liv för att omforma hur du känner om dej själv. Så istället för att koncentrera dig på vad du INTE har eller är (och bli bara mer och mer besviken, bitter, beklämd eller avundsjuk) så ska du börja uppskatta det du verkligen har och är. Tex kan du varje kväll när du går och lägger dig tänka på tre bra saker som hänt/som du sett/som du gjort under den dagen.

Sträck på dig!
Med kroppsspråket visar du utåt vem du är, men också för dig själv. Oavsett om du sitter eller står, att sjunka ihop som en hösäck kan få vem som helst att tappa en del av sitt självförtroende. Räta på ryggen, ner med axlarna, upp med hakan, försök LE och se folk i ögonen – och de kommer att behandla dig som om du var mycket mer värd än om du hukar dig, ser ner i marken, drar upp axlarna, mumlar och låser armarna runt kroppen. Föreställ dig en tråd som sitter fast högst uppe på ditt huvud och som någon drar i. Övning: Lyft på hakan, tryck axlarna bakåt och gå tvärs över rummet. En sådan enkel förändring i din hållning kan ha en överraskande effekt på hur du mår

Gör det där som du dragit dig för att göra!
Gör något du skjutit upp en längre tid. Det behöver inte vara något stort och viktigt, börja med något smått, men som du ändå är lite rädd för att göra. När du gjort det märker du för det första att det faktiskt inte alls var så farligt som du hade trott. Och sedan vågar du göra en till skrämmande grej, som är lite större. Och när du gjort den märker du att du fått lite bättre självkänsla och självförtroende. För varje ”stor grej” som du vågar göra, desto mer växer du som människa.

Ge inte upp!
Bli en person som gör det du säger att du ska göra. Gör saker till hela vägen till slut. Och fastän du misslyckas en gång behöver ju inte loppet vara kört, bara pröva igen, så ska du se att du kommer att lyckas till slut. Var inte rädd för att misslyckas. Om du bara vågar börja misslyckas har du kommit en bra bit med ditt självförtroende. Att misslyckas är faktiskt en del av livet. Det finns ett känt uttryck som är mycket talande: ”Har du aldrig misslyckats med något har du heller aldrig varit med om något.”

Man ska naturligtvis alltid försöka göra sitt bästa. Men att sträva efter perfektion brukar sluta i misslyckande. För de flesta av oss kommer vårt bästa jag aldrig att bli perfekt, och det är inget fel med det. Fokusera istället på att göra ditt bästa och du kommer att kunna njuta mer av resultatet istället för att vara sur på dej själv för att du inte uppnått det ouppnåeliga.

Prata.
Att lära sig vanligt hederligt kallprat kan var jobbigt för en del. Många oroar sig för vad andra ska tycka och tänka. Strunta i det! Prata på och om det är så att det inte passar för någon så gå vidare till nästa.

Le
Försök le i fem minuter utan anledning. Låter skumt men det är faktiskt bevisat att vi mår bättre om vi går omkring och ler. Hjärnan luras att tro att vi är på gott humör och mungiporna dras uppåt. Det kommer säkert kännas fånigt i början, men sen upptäcker du att ditt humör har lyfts och du kommer att börja le på riktigt. Försök även att varje gång du träffar en människa så ska du le! Ett litet leende kan göra så ofantligt stor skillnad på hur folk ser på dig och hur de behandlar dig. Och klart att om folk är vändliga och trevliga mot dig, så är det lättare för dig att vara vänlig och trevlig tillbaka, lättare att hitta saker att prata om och du kommer att få ett större självförtroende bara för att folk ler mot dig!

Snygga till ditt yttre.
Fräscha till dig, klä upp dig. Om du känner dig fräsch och snygg så kommer du genast att må bättre. Det låter fånigt, men om du tänker efter så inser du säkert att flottigt hår, söndriga strumpor, finnig hy och solkiga jeans INTE hjälper dig ett dugg att få dig att känna dig bättre till mods.

Acceptera komplimanger.
När du börjat förbättra din självkänsla så kommer folk säkert att märka av det och komma med kommentarer. Tex föregående punkt kommer säkert ge dig komplimanger från vänner och bekanta. Kom då ihåg att le och säga tack istället för att skyla över. När du lär dig att acceptera komplimanger kommer du inse att du är värd dem.

Beröm

Formligen strö beröm och komplimanger omkring dig. Såklart inte om sånt du inte menar, annars är det ju ingen idé. Ju mera man vågar ge beröm åt andra ju större är chansen att man själv får beröm.

Ta inte dig själv på för stort allvar!
Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg.

Bli kär i dig själv.
Tänk på vad som gör dig till Du. Precis som en blomma som behöver vattnas för att växa, lär dig att vårda dig själv på alla sätt. Älska dig själv för allt det goda som du ser och acceptera dina brister och det faktum att du är ofullkomlig. Titta i spegeln och bli kär i den reflektion som är du.

Gör listor över skäl till varför du älskar dig själv …
Skriv ner komplimanger andra människor ger dig. Vi är så snabba att tro folk när de säger elaka, ovänliga eller ”brutalt ärlig ”saker till eller om oss, och vi glömmer bort alla gånger vi får höra hur fantastiskt, vackra eller intelligenta vi är. Vanligtvis beror detta på vår känsla av självtvivel är starkare än vår egenkärlek. Om du kan bygga upp kärlek sidan av saken, kommer detta att börja förändras.

Bra – Boken
Bekräfta dig själv genom att fylla i en bra-bok i slutet av varje dag. Avsluta din dag med att skriva ned dagen i fyra punkter:
1. Mindre bra: …
2. Bra: …
3. Glad för: …
4. Längtar efter: …
Med bra-boken tar du eget ansvar för den väg du väljer att gå. Du visar dig själv konkret vem du är just nu, lär känna dig själv och utvecklas som person.

Gör vad du vill – inte vad andra tycker du ska göra
För att vårt liv ska kännas meningsfullt och så som vi vill ha det behöver vi börja med oss själva, ta reda på vad vi vill. För att kunna få en tillvaro som vi trivs med kan vissa av oss behöva träna på att strunta i vad andra tycker och tänker.

Du är värd att Älskas

kan vara bra att med jämna mellanrum påminna sig om saker som:
Jag är värd att älskas.
Jag är värd all lycka i världen.
Jag kan tryggt öppna upp för alla känslor som bor i mig och som vill komma fram ur mig.
Jag är modig nog att våga välja kärleken.

Undvik negativ Stress Säg Nej
Lättare sagt än gjort, kanske. Men ändå, att låta en inre stress gnaga skadar vårt mående. Visst kan det vara jobbigt att säga nej, man vill inte vara bromskloss eller tråkmåns. Men genom att säga nej till något säger vi faktiskt ja till något annat. Det är det som kallas att prioritera och det kan låta trist, men är ruggigt bra mot stressråttan inuti som annars lätt gnager hål på både magen och själen.

Säg ifrån
Det är viktigt att vi säger i från när vi känner att någon gör någonting mot oss som inte är okej. Jag hör ofta saker i stil med: ”Han borde ha förstått att det inte passade sig” eller ”Hon borde väl fattat att jag blev ledsen när hon sa så där”. Kanske är det så, men om de nu inte gör det är det vårt ansvar att meddela dem var vi står. När man säger i från är man sann mot sig själv – det stärker oss.

Sriv ner dina önskningar
En förutsättning för att vi ska kunna utvecklas och nå våra mål är att vi tillåter oss att ha drömmar. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att drömmar är ett absolut måste. Ibland räcker det inte med att vi tänker våra drömmar. Vinsterna av att skriva ned våra drömmar och önskningar är att vi håller dem levande genom att då och då gå tillbaka och läsa om vad vi önskat oss.

Du är viktig
Om vi vill ha kärlek och respekt måste vi börja med att erkänna vår egen betydelse. Vi är varken mer eller mindre viktiga än andra människor i sociala sammanhang. Men för oss själva är vi faktiskt den VIKTIGASTE i världen. Vi behöver alla bekräftelse men om vi inte lär oss bekräfta oss själva kommer den bekräftelse vi får utifrån att rinna rätt igenom.

Förlåt dig själv
Att acceptera och förlåta, och då särskilt oss själva, är en viktig grundsten när vi behöver kraft och energi. Få saker äter kraft så mycket som skuld och skam.
Alla har vi gjort tokiga saker. Försök försonas med dina handlingar, även de felaktiga, ingen är perfekt. Att gå och önska saker ogjorda leder ingenvart. Men att se på sina fel, acceptera dem och försöka undvika att göra om dem däremot, det leder till inre trygghet.

Är du skyldig någon en ursäkt, se då till att ställa till rätta. Vi blir fria från känslan av skuld när vi tar ansvar för vår egen del.
Tänk på ett sätt som du kan göra ditt liv enklare – så gör det.
Det kan vara allt från att anställa en assistent för att köpa en bättre dator eller bara lära sig att säga ”nej” oftare. Vad det än är, gör det till en prioritet. Göra en del forskning om hur man gör det hända, och sedan få gå!

Öva på att bekräfta dig själv.
Varje kväll kan du skriva ner tre saker som varit bra med dig under dagen. Om du är en högpresterande person kan det lika gärna vara att du för en gång skull tog det lugnt och gjorde ingenting. Utgå från dig själv och ta med egenskaper som modig, generös, snäll, omtänksam. Många tror att de behöver vara modiga hela dagen för att kunna säga något bra om sig själva, men det räcker med en liten stund. Tänk så här: om du ställt till det i två minuter kan det kännas som en katastrof-dag, varför då inte göra två minuters bra saker till en kanondag?

Jämför dig inte med andra
Jämför dig i stället med dig själv – bli gärna inspirerad av andra! Men känn dig aldrig sämre än någon annan för att de råkar kunna någonting lite bättre. Med god självkänsla slipper du känna dig sämre eller bättre som person än någon annan.

Välj för din skull – inte för andras
Välj att göra det du själv vill hellre än att prestera för att andra ska bli imponerade. Med god självkänsla följer vi våra egna drömmar och önskningar.
Självklart påverkas vi av vad andra tycker och tänker men försök att strunta i det och att styra ditt liv efter andras önskningar! Många vågar till exempel inte tacka nej till en chefsposition trots att de kanske inte vill ha den. Det krävs självkänsla att tacka nej till något som ger högre status och mer i lön. Har du ett yrke som du tycker om och vill ha eller är det så att du egentligen vill göra någonting annat men stannar kvar för att andra tycker att det är ett statusyrke?

Lev som du lär
Hur präktigt det än kan låta så behöver vi göra vad vi kan för att leva som vi lär om vi vill ha en god självkänsla. Ta reda på dina egna normer och värderingar – vad är rätt och riktigt för dig? Gör sedan vad du kan för att leva efter dessa. Om du tycker att skitsnack inte är okej men ändå snackar skit så kommer det påverka din självkänsla negativt. Alla saker vi gör mot våra egna normer äter självkänsla. Visst går alla går emot sina normer lite då och då, men det är viktigt att ta ansvar och därför behöver vi känna till vilka normer och värderingar vi själva har.

Var bussig mot dig själv!
Vi behöver behandla oss själva som om vi var någon vi faktiskt tycker om. Många behandlar sig själva illa. Om du är ledsen för att du misslyckats med något, till exempel på jobbet, så kanske du skriker i ditt eget huvud, kallar dig själv för pucko, medan du aldrig skulle säga det till nån annan som gjorde samma misstag. I stället skulle du, helt riktigt, säga till dem att det säkert låter värre än det är och att hon/han snart kommer kunna skratta åt det. Gör samma sak för dig själv! Behandla dig själv som någon du tycker om och njut av de 97procent som var fantastiska och oroa dig inte över de 3 procent som gick sådär.

Du duger!
Det är omodernt att känna sig otillräcklig, lägg av med det! Tänk i stället ”jag är en härlig en som gör så gott jag kan och det räcker verkligen!” Det säkraste sättet att slippa riskera och bränna ut sig är just att mata oss själva, med tankar som ”att det vi gör och är duger”. Självklart ska vi sätta mål för oss själva men vi ska inte bestämma vårt värde beroende på hur snabbt vi lyckas uppnå de. Personer som riskerar att gå in i väggen matar sig själv med tankar som att de är otillräckliga och styrs ofta av självcentrerade rädslor. Vad vi tänker är viktigt, våra tankar blir våra känslor, våra tankar blir våra handlingar.
Och våra handlingar är ju den delen av vårt eget liv som vi själv påverkar. Vi behöver med andra ord ta ansvar för våra egna tankar för att få en god självkänsla.

Gör dig fri från skam och skuld
Vill du ha en riktigt god självkänsla behöver du gör dig fri från känslor som skam och skuld. Stryk sådant som krig på jorden – det är inte ditt fel. Om du har gjort något, skadat någon – försök ställa det till rätta.

Det handlar om att förlåta sig själv, alla har gjort något de önskar aldrig hade hänt.
I stället för att tro att om du inte tänker på det så gills det inte, behöver vi få det ur oss, annars sitter det där och tar utrymme som en klibbig punkt och naggar av självkänslan. Prata ut med en vän, en coach, vägledare, psykolog, eller präst så du får ur dig det. När du väl gjorde misstaget förstod du inte konsekvenserna, eller hade kanske inte kraft att stå emot. Tänk inte ”om jag bara inte hade gjort det”. Försona dig i stället med beslutet du tog och förlåt dig själv för att du valde som du gjorde, så kan du ta ansvar för nuet och framåt och göra ett avslut. Du behöver inte berätta det för en massa personer, det går lika bra att skriva ner det på ett papper och elda upp det!

Lev i nuet
Öva på att vara här och nu i stället för att leva i och älta det förgångna eller oroa dig för i morgon. Det enda vi kan påverka är nuet. Vi kan öva på och lära oss att njuta av livet här och nu. En del längtar bara efter fredag eller efter semestern – skit i det, gör vad du kan för att vara i nuet i stället.

Stanna upp
I dag är valmöjligheterna många och det är frihet, men det kräver också en balans i vårt inre att klara av att göra alla dessa val. I den tid vi lever nu krävs det mer självkänsla hos individen för att hantera livet på livets villkor. Vi har andra möjligheter, krav och förväntningar. För att hantera det och inte bara nå dit vi vill utan också må bra på vägen dit, behöver vi stanna upp regelbundet. Bli medveten om vad du tänker och tycker. Om livet är en plåga i fem år på vägen till ett mål kommer vi förmodligen inte att kunna njuta av det när vi väl når fram.

Om du vann 10 miljoner, vad skulle du göra annorlunda i livet?
Det handlar inte om att köpa ditt drömhus eller åker på världsturné kryssning eller ens donera tomten till välgörenhet (eftersom pengar är roten till allt ont?). Tänk på vad du verkligen skulle förändras, de olika aktiviteter du vill delta i. (Okej, kanske du vill i huset, eftersom du har ett behov av en säker hemmabas att driva din verksamhet. Eller du åka på en världen kryssning , eftersom det är där du hittar de flesta människor att starta nya evangeliska religion …)

Om du skulle dö i 6 månader (och hade perfekt hälsa under tiden), hur skulle du spendera tiden?
Det är möjligt, om du lever helt och hållet som du vill, att du inte skulle ändra något. Det fanns någon författare eller andra, som bara fortsatte att skriva när han fick veta att han bara hade några månader kvar att leva. Han kände uppenbarligen att han levde sitt livs ändamål. Men du? Jag kan verkligen tänka mig ett par saker jag skulle vilja klämma i. Det finns fortfarande några platser jag vill besöka, mycket mer dans att göra och så många fler saker att skapa.

Ändra dina tankar för att få bättre självkänsla
Börja tänka på saker du lyckats med snarare än att låta ditt huvud förmörkas av allt du tycker att du misslyckats med. Allvarligt talat. Det är ditt jobb att bli din egen bästa vän och inte trycka ner dig själv. När du märker att du börjar trycka ner dig själv, säg stopp och sluta göra det. Efter ett tag kommer du märka att den där tyrannen i ditt huvud tystnar mer och mer.

Jobba med att bli bättre på att slappna av så kommer självkänslan
Det finns massor av sätt att lära sig att slappna av och vilket du väljer beror på vad du trivs med. En del gillar yoga, andra att promenera i skogen. Att kunna slappna av och hitta sätt att göra det på hjälper dig att känna dig positivt laddad och skapar förutsättningar för att få ett bättre självförtroende.

Börja belöna dig själv
När du klarar av saker är svåra måste du lära dig att belöna dig själv för det. Det är du som är ansvarig för att bygga ditt självkänsla, ingen annan, så du måste börja ta hand om dig själv och peppa dig själv mer. Du är värd det och alla skäl till att belöna dig själv är bra för självförtroendet.

Följ ditt eget hjärta istället för att försöka följa alla andras förväntningar
Det finns människor som tillbringar ett helt liv med att försöka tillfredsställa andras behov. Det bästa är att det aldrig är för sent att ändra på det. En del människor är experter på att tala om för andra hur de ska leva sina liv och ofta är det bara ett bevis på deras egna tillkortakommanden. Det är bara du som vet vad du är intresserad och inspirerad av. Det är ju för sjutton ditt liv!

Sätt dina egna mål
För en del passar det att skriva ner sina mål så att de kan se dem. Andra har sina mål i huvudet men det fina med mål är att du styrs emot dem om du vill nå dem tillräckligt mycket. Att nå mål, även små, är väldigt bra för självkänslan. Börja sätta mindre mål och öka ut dem allteftersom.

Utmana det du trodde att du trodde
Många människor har blivit påverkade att tro på något som de egentligen inte tror på. Det kan vara en väg man tagit för att andra förväntat sig det eller att andra fått dig att tro att du är mindre värd än dem. Utmana det här och släng bort allt gammalt skräp som du egentligen inte tror på. Det här är såklart en process som kan ta tid beroende på hur djupt det sitter men om du verkligen vill – och kanske tar hjälp av någon – så kan du bli friare och få större självkänsla.

Gör en bra övning för självkänslan
Ta ett papper och penna och skriv ner alla egenskaper du beundrar hos andra. Det kan vara sinne för humor, integritet, ärlighet eller förmåga att tala inför folk. Gör listan så lång du kan. Vet du vad du har fått fram nu: Jo, en lista över vem du själv vill vara. Ta en av egenskaperna varje dag och använd på något sätt. När du har betat av hela listan lovar jag att du kommer att känna dig starkare. Du har övat på att bli mer som du vill vara. Sedan är det bara att fortsätta med det varje dag.

Gör mer av det som ger dig positiv energi
Det gör du genom att lägga så mycket tid du kan på saker som du gillar att göra. Det spelar ingen roll om det handlar om att lägga mer tid på en särskild hobby eller att skapa tid för att umgås med en särskild vän – att göra det du gillar mycket mer kommer att lyfta din självkänsla. Du mår bra och att må bra både ger självkänsla och skapar en grund för att göra det ännu bättre. Och samma sak tvärtom. Lägg mindre tid på sånt som du inte gillar att göra. Försök att skala bort saker du inte gillar så mycket du kan.

Träna för att få bättre självkänsla
Faktum är att fysisk träning påverkar kroppens belöningssystem så mycket att träningen i sig ger dig självförtroende. Det är bevisat. Om du får igång din kropp mer så får du bättre självkänsla och skapar en grund för att bygga en ännu bättre självkänsla. Det viktiga här är att du ska ha ett mål som ligger minst ett år framåt. Sluta lura dig själv att tro att du kan gå ner i vikt/bygga muskler på tre veckor. Ingen kan det. Alla vill det. Kvällstidningarna lever på att få folk att tro det. Gå inte på det.

Möt dina rädslor
Alla är rädda för olika saker. Om du skriver ner vad du är rädd för kan du också gradera rädslorna. Gör det från 1-5 där 1 är lite rädd och 5 är mycket rädd. När du skrivit ner dina rädslor är det dags att börja jobba med dem. Börja med att möta dina rädslor på nivå 1 och gör det till ditt jobb att klara av dem minst fem gångar innan du går vidare uppåt. Det här är ett bra sätt att se att du klarar mycket mer än du tror. Skriv ner hur det kändes när du klarade en uppgift. Det är bra eftersom du glömmer bort det annars. Och självkänslan kommer på köpet.

Sätt allt som händer i rätt perspektiv
Om något händer som påverkar din självkänsla negativt är det lätt att bli för fixerad eftersom man har fel perspektiv. Istället för att bli nedslagen – tänk: Kommer det här att vara en stor sak om fem år? Oftast så kommer du att säga ett klart nej. Oftast kommer du att känna att du inte ens kommer att komma ihåg dagens händelse om fem år. Så slappna av.

Byt umgänge
Allvarligt talat – de personer du omger dig med kan lyfta eller sänka din självkänsla. Dina vänner – är de verkligen dina vänner? Vilka är peppande och goda och vilka ger dig dåligt självförtroende? De goda kan vara andra än du tänkte först och samma sak tvärtom. Studera och tänk på vad din omgivning ger dig och försök att få mer tid med de goda och mindre tid med de dåliga.

Eliminera självkritik.
Kritiserar du ofta själv över den minsta sak? Finns det en liten röst inne i ditt huvud som ofta säger att du är inte bra eftersom du är dum eller gör misstag. Om du upptäcker att du kritiserar dig själv ofta gör en insats för att stoppa självkritik.

Var snäll och positiv.
När du börjar tänka vänligt och positivt om dig själv, växer den kärlek du har för dig själv. Gör det till en vana att berömma dig själv varje dag, framför spegeln. På grund av sådana tankar, åtar du dig naturligtvis göra åtgärder som stödjer din utveckling.

Erkänn din insats.
Det är inte alltid som att vinna eller komma upp toppar i allt du gör. Många gånger är det ansträngningen som räknas! Bekräfta att du har gjort ditt bästa, även om du har misslyckats med att ge konkreta resultat.

Släpp bekymmer.
Älska dig själv du måste släppa din oro. Det är ett fruktansvärt sätt att leva ett liv fyllt med konstant oroande. Jag kan intyga det! Oroa inte hjälpa till på något sätt. Det kan inte på egen hand, få saker att hända. Endast kloka åtgärder kan! Så istället för att oroa, spendera tid att tänka på vad du kan göra för att hjälpa till i situationen. Om situationen är utanför din kontroll, sedan göra en begäran till universum / Gud om vad du vill. Därefter överlämna ditt resultat.

Lita på dig själv.
Har förtroende för din förmåga. Vet att du har förmågan att göra viktiga förändringar för dig själv, så länge du sätter ditt hjärta till det. Du kan också försörja dig genom att visualisera önskade resultaten.

Var sanningsenlig mot dig själv.
Om du vill Älska dig själv måste du vara sanningsenlig om dina egna känslor. Om du är nöjd, bekräfta glädje. Om du är ledsen, erkänner sorg. När ni talar sanning om dina känslor, försöker du inte att ljuga för sig själv eller försöka begrava dina negativa känslor. Istället erkänna vad du känner ger en bra guide till vad dina tankar är. Och som vi alla vet, tankar kan ändras, så att läkning och själv tillväxt kan ske.

Uttrycka tacksamhet.
Uttrycka tacksamhet för den person som du är. Till exempel, odla en förståelse för dina styrkor och gåvor. Också en känsla av tacksamhet att du är vid liv och väl, och fullt kapabel att göra en skillnad i ditt liv.

Vårda dina drömmar.
Varför förneka sig själv dina drömmar? När du vårdar dina drömmar, skulle du älska det liv som du leder. Varje ögonblick att du lever är en glädje eftersom du uttrycka dig fullt ut.

Öka ditt självförtroende.
Gör ett medvetet försök att leta efter möjligheter som kan bidra till att förbättra ditt självförtroende. Till exempel, om du är särskilt bra på att göra någonting, avsätta mer tid att njuta och förbättra dina kunskaper på den. Att veta att du har särskilda gåvor kan öka din självkänsla.

Koppla av.
Ge dig själv utrymme att ta pauser då och då. Om du tillbringar din tid att arbeta, utan att uppmärksamma din hälsa, det innebär också att du inte älskar dig själv tillräckligt bra för att ta hand om din egen kropp. Fyll din tid med tystnad, lugnande musik och visioner av skönhet, något som ger näring din själ.

Ha kul.
Injicera lite kul i ditt liv. Livet är tänkt att vara en trevlig. Ta inte liv eller dig själv på för stort allvar. Om du kan tänka på livet på detta sätt, slappna du automatiskt och sluta oroa över saker som inte är viktiga.

Ta hand om din kropp.
Det är viktigt att du stärker dig själv med rätt kost och regelbunden motion. Din kropp är ett tempel och du bör behandla det med respekt, kärlek och omsorg. Det har visat sig att avsaknaden av egenkärlek är ofta de bakomliggande orsakerna till tillstånd som ätstörningar, fetma eller andra sjukdomar

Lär dig att se skönhet.
När du lär dig att se skönhet i allt, kommer du också se skönheten i dig själv. Därför stannar för att lukta på blommorna. Märka allt. Känn allt. Den rosa rouge av blommor i din trädgård, grönska i slätter, viskning av den milda vinden, eller de otaliga nyanser av en kvällshimmel.

Att bekräfta sin omgivning
När du väljer att se andra, att glädjas med din omgivning, så bekräftar du dem. Tänk efter, visst känns det bra när någon säger till oss: vad roligt att du vann – eller så härligt att du ska få resa till Hawaii på din semester. Personen som säger så till oss har ju sett och noterat det vi är och vad vi håller på med. Den som vågar glädjas med andra bekräftar sina medmänniskor, och det funkar åt båda hållen. Den som blir sedd ser dig.

Behandla andra som dig själv
Att behandla andra så som man själv vill bli behandlad, det är fint det. Visst blir det mesta lite trevligare om vi vågar och orkar visa glädje inför andras framgångar?
För det betyder ju att de kommer göra detsamma för oss framöver.

Handla efter din passion.
Handla när du känner ett starkt energiflöde. Gör mer av det som du tycker om att göra. Din passion visar sig i sysselsättningar som får dig att glömma hur tiden går.

Var selektiv.
Sluta göra saker som du bara gör pliktskyldigast. Lägg märke till skiftningar i kroppens signaler. Ifrågasätt dina motiv när du gör dina val.

Le mot din spegelbild varje gång du ser den

När du klarar något svårt, så tänk till dig själv: ”Bra gjort! Du klarade det! Du är grym!”

Skriv ner 5 bra saker som du har gjort idag och är nöjd med

Kramas och skratta mycket

Vad är det bästa du vet att göra?

Fota / skriva / spela instrument / träna / läsa bloggar / spela spel / pyssla …? Tillåt dig själv att ta ett avbrott när saker känns jobbiga och gör något du njuter av en stund!

Ge komplimanger varje dag till människor omkring dig

Skriv ner en lista på de 10 bästa sakerna med dig

Berätta för din spegelbild hur ovanligt snygg / trevlig / smart den ser ut idag

Ta en kik i din garderob.

Rota fram ditt absoluta favoritplagg och ha på dig det en dag den kommande veckan

Ta fram en kamera och ta en ziljon snygga / töntiga egobilder på dig själv och beundra och skratta åt resultatet

Skriv ett brev till den framtida versionen av dig själv om det bästa i ditt liv just nu, men även det som tynger dig och göm sedan brevet

Tänk på en person som verkar ha bra självkänsla och ta efter dennas goda beteende. Till exempel är det viktigt att sträcka på sig

Skriv ett meddelande eller gör en liten present till någon du gillar bara för att du gillar den

Umgås med vänner som stärker dig. Åk på utflykt, hitta på något kul! Det går exempelvis att ha picknick året om, man måste bara klä på sig bättre!

Se dig om i ditt rum, hitta en sak som beskriver dig bra och fundera på varför

Fråga någon annan vad som är det bästa med dig. Ta åt dig!

Sätt på din favoritlåt och dansa galet

Fundera ut de senaste 3 roliga grejerna du gjort och varför du gillade dem så mycket

Blunda, slappna av och fokusera på din andning en liten stund. Tänk sedan till dig själv ”Jag är bra” upprepade gånger, utan att värdera eller blanda in några känslor. ”Jag är bra.”

Fundera på något du vill uppnå.

När du har bestämt dig, tänk dig att en kompis säger till dig att den personen vill uppnå samma sak. Vad hade du gett för råd till den personen då för att klara det den vill uppnå? Dra nytta av dina egna goda råd.